Gott nytt konsumtionsår!

Publicerat i Västra Nyland 30.12.2015

Global Overshoot Day. Den globala överskottsdagen. Dagen då mänskligheten har använt årets resurser. 23 december år 1970. 45 år senare – alltså i 2015 – beräknades den till 13 augusti. En snabb statistisk analys genomförd av Aronias peripatetiske forskare visar att om trenden fortsätter kommer vi år 2050 att ha använt årets resurser redan den 22 maj. Så kör på. Passa på att konsumera ordentligt så jag 80-plussare kan klappa mig själv på axeln och säga att det här lyckades jag minsann förutsäga under min tid på Aronias kustlandsteam. Om du googlar ”ecological footprint calculator” kan du snabbt och enkelt kolla hur många planeter vi skulle behöva om alla konsumerar som du gör. Dessutom kan du få en del tips och tricks för hur du skulle kunna öka ditt ekologiska fotavtryck.

För det är nämligen så att Finland ligger ganska dåligt till när det gäller förbrukning av inhemska naturresurser. Landet har så mycket naturresurser i förhållande till sin relativt låga befolkning att det är dags att börja konsumera mera om ni ska kunna hänga med i råttrejset mot ett utarmat Tellus. Landhöjningen kommer också till en viss mån att motverka glaciärernas klimatförändringsavsmältning, så om Ekenäsborna och alla andra i Nylands kustsamhällen ska kunna ta del i havshöjningen, måste ni öka koldioxidutsläppen rejält. Det känns ju inte riktigt rättvist att det bara är Stillahavsöarna som får förmånen att hamna under vatten.

Under de tre veckor som gått sedan klimatmötet i Paris enades om att människoskapta klimatförändringar är ett faktum (något som ironisk nog oljejätten ExxonMobil [1] vetat och förnekat sedan 70-talet) har en handfull länder med mycket högre förbrukning än sina inhemska naturresurser gjort ett antal underbara beslut och förslag. För att säkerställa att världen kan återgå till status quo också efter denna klimatkonferens. Japan, Indien och Syd-Korea avser att fortsätta bygga ut sina kolkraftverk. Norge värderar nya licenser för att leta olja och gas på nya fält i Nordsjön. Inga nya områden har öppnats för sök efter olja och gas sedan 1994, så det här är excellenta nyheter. I Storbritannien har parlamentet delat ut 93 nya licenser för hydraulisk spräckning – eller så kallad fracking – efter naturgas. Bland annat under nationalparker. Den kombinationen ligger ju helt rätt i tiden på flera plan. För att kunna hantera den prognostiserade ökningen av antalet flygpassagerare, föreslogs härom veckan att bygga en fjärde landningsbana på Arlanda flygplats innan 2040. Också helt på sin plats då det minsann är en människorätt att få flyga vart och hur ofta en vill. Gör en nyårsaftonslek av att komma med förslag till hur Finland skulle kunna matcha en eller flera av dessa förslag.

En annan grej du skulle kunna roa dig med under nyårshelgen och fram mot trettondagen är att kolla hur många slavar som arbetar åt dig. ”Vaddå slavar”, tänker du säkert. ”Jag har minsann inga”. Googla ”slavery footprint” och se själv.